Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Dolinková ho vymenovala napriek nesúhlasu v koalícii: Nový člen vedenia VšZP má väzby na riaditeľa Agelu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, všzp)

BRATISLAVA - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) má od apríla obsadené všetky pozície v predstavenstve. Tretím členom sa po Michalovi Ďurišovi a Matejovi Feketem pomerne prekvapivo stal Matúš Jurových, ktorý sa doteraz nezaoberal zdravotným poistením. Jeho meno sa v médiach často spája najmä so spoločnosťou Penta, kde v minulosti pracoval. Na povrch ale vyplávali aj jeho väzby s Michalom Pišojom, generálnym riaditeľom spoločnosti Agel.

Spoločnosť Agel pôsobí na Slovensku od roku 2006 a jej zdravotnícky biznis odvtedy rastie. Aktuálne prevádzkuje 16 nemocníc, 2 polikliniky, 6 špecializovaných zdravotníckych zariadení, 14 lekární, pracovnú zdravotnú službu, sieť laboratórií a je najväčším poskytovateľom dopravnej zdravotnej služby na Slovensku.

Podľa zistení Štandardu sa nový člen predstavenstva štátnej VSZP Matúš Jurových pozná 15 rokov s generálnym riaditeľom Agelu Michalom Pišojom. Obaja sa spoznali v poradenskej spoločnosti Ernst and Young. „S pánom Pišojom sme sa zoznámili pred 15 rokmi počas spoločného pôsobenia v poradenskej spoločnosti. Rovnako sa poznám minimálne so štyrmi ďalšími vrcholovými manažérmi pôsobiacimi v slovenskom zdravotníctve,“ povedal Jurových. Zároveň uviedol, že striktne oddeľuje svoj súkromný a pracovný život. „S viacerými bývalými kolegami z tejto firmy sa pán Pišoja od tých čias stretáva pri rôznych príležitostiach, pracovných aj voľnočasových,“ potvrdila stručne hovorkyňa Agelu Eva Peterová.

"Agel je v súčasnosti dravejší a aj úspešnejší ako Penta," zhodnotila bývalá štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková. Podľa nej vzbudzuje pochybnosti, ak Jurových nehovorí dostatočne transparentne o svojich väzbách a pôsobení v minulosti.

Slávnostné otvorenie nového urgentného príjmu Nemocnice Agel a. s. Košice-Šaca
Zobraziť galériu (3)
Slávnostné otvorenie nového urgentného príjmu Nemocnice Agel a. s. Košice-Šaca  (Zdroj: TASR – František Iván)

Pišoja odmietol, že by Agel a Jurovýcha spájali obchodné aktivity, hodi Jurových podniká s poskytovaním služieb rýchleho občerstvenia vo firmách HosCan, RBK a Minútky-SR, ktoré prevádzkujú bufety v nemocniciach na Slovensku vrátane nemocníc Agelu. „Pokiaľ ide o moje podnikateľské aktivity, v súlade so stanovami VšZP som už uskutočnil potrebné kroky, aby som nebol štatutárom a ani spoločníkom v žiadnej spoločnosti,“ uviedol Jurových.

V minulosti pracoval aj pre Pentu

Jurových v minulosti pôsobil vo firmách Penty, vo vydavateľstvách News and Media Holding, Namav a pracoval pre hlinikáreň Slovalco. Podľa Štandardu však išlo o pomerne juniorskú pozíciu a pre Pentu nepracuje už sedem rokov. „Pokiaľ ide o spoločnosť Penta Investments, v tejto spoločnosti som pôsobil krátko, tri roky, a môj pracovný pomer sa skončil vo februári 2017. Okrem toho, počas mojej práce v Penta Investments som sa nevenoval projektom v oblasti zdravotnej starostlivosti. Moja pozícia bola analytická, nemal som dosah na rozhodnutia spoločnosti,“ uviedol Jurových.

Zároveň zdôraznil, že nemá žiadne vzťahy so spoločnosťou Penta Investments. „O svojej nominácii som s nikým nekomunikoval a keďže v spoločnosti už sedem rokov nepracujem, ani na to nevidím dôvod. Vzhľadom na tieto skutočnosti považujem spájanie mojej aktuálnej pracovnej pozície so spoločnosťou Penta Investments za absurdné,“ uviedol Jurových.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková vymenovala Jurovýcha napriek tomu, že poslanec Vladimír Baláž zo Smeru s tým nesúhlasil. Baláž bol ako predseda zdravotníckeho parlamentného výboru členom výberovej komisie, ktorá hodnotila kandidátov do vedenia VšZP. Jurovýcha dokonca otvorene neodporučil. "Uchádzač síce má skúsenosti s projektovým manažmentom a analýzou trhov, jeho nevýhodou sú ale minimálne vedomosti o verejnom zdravotnom poistení a žiadne skúsenosti s poistným trhom,“ konštatoval Baláž.

Dolinková ho vymenovala napriek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

„Pán Jurových bol jedným zo šiestich účastníkov riadneho transparentného výberového konania na člena predstavenstva VšZP. Odbornosť, kompetentnosť a otázku konfliktu záujmov členov predstavenstva VšZP nezávisle posúdil a schválil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Neexistuje dôvod, pre ktorý by sa generálny riaditeľ spoločnosti Agel, Michal Pišoja, mal vyjadrovať k nominácii ktoréhokoľvek z nich a ani sa nevyjadroval,“ uviedla hovorkyňa Agelu Peterová.

Viac o téme: PentaAgelZuzana DolinkováMatúš JurovýchMichal Pišoja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu